Overslaan en naar de inhoud gaan
Vlaams minister van Economie Jo Brouns tijdens het DYZO-symposium over eenzaamheid bij zelfstandige ondernemers

Eenzaamheid bij zelfstandige ondernemers

Een op vijf ondernemers is regelmatig tot zo goed als altijd eenzaam, leert onderzoek van DYZO-voorzitter Johan Lambrecht. 

Eenzaamheid bij zelfstandige ondernemers moet duidelijk door een brede en aparte lens worden gadegeslagen. Zij voelen zich al te vaak machteloos, onzichtbaar en miskend. De gebrekkige erkenning als ondernemer en de hoge belastingdruk zijn aanjagers van eenzaamheid bij zelfstandige ondernemers.

Beleidsmakers moeten het zelfstandig ondernemerschap in een positief daglicht stellen. Door de vooroordelen ten aanzien van zelfstandige ondernemers, de kritiek aan hun adres en de lastige regel- en wetgeving krijgen zij het gevoel dat de maatschappij hen uitsluit. Opleiding voor beleidsmakers over de leef-, denk- en ervaringswereld van zelfstandige ondernemers kan bijdragen tot meer waardering voor het zelfstandig ondernemerschap. 

Een gunstiger fiscaal klimaat (lagere belastingdruk, constructieve controles, begrijpelijke wetgeving enzovoort) dringt zich andermaal op. Een aanstekelijke institutionele omgeving komt immers ook het mentale welzijn van de zelfstandige ondernemers ten goede. 

Cash- of liquiditeitsproblemen werken eveneens eenzaamheid in de hand. Zelfstandige ondernemers moeten nog meer beseffen dat cash king is. Hun leidmotief moet zijn: omzet is ijdelheid, winst is gezond verstand, maar cash is realiteit. Een gezond cashbeheer – tijdig factureren, strikt debiteurenbeheer, opvolging van de werkkapitaalbehoefte – is absoluut noodzakelijk. Dat geldt des te meer in kmo’s, waar de omzetten meer kunnen schommelen. 

Zelfstandige ondernemers kunnen zelf ook stappen zetten om hun eenzaamheid te verlichten. Ze hebben dikwijls geen klankbord of vertrouwenspersoon, waardoor de emotionele eenzaamheid toeslaat. Het installeren van een actieve raad van advies met onafhankelijken, deelnemen aan initiatieven waar de ervaringsuitwisseling tussen ondernemers centraal staat, … kunnen een dam opwerpen tegen die emotionele eenzaamheid.