Ook als het moeilijker gaat met je onderneming krijg je te maken met nieuwe begrippen en situaties.
Het handelsonderzoek valt onder de wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen.
De wet bepaalt dat de rechtbank van koophandel een handelsonderzoek opstart wanneer zij verneemt dat uw onderneming in financiële moeilijkheden zou verkeren.
Als dat het geval is, wordt een dossier geopend door de “kamer voor ondernemingen in moeilijkheden”.
Deze kamer is samengesteld uit een beroepsrechter (professionele rechter) en rechters in handelszaken (niet-professionele rechters die echter over een grondige kennis van de bedrijfswereld beschikken). De griffie van deze kamer verzamelt allerlei gegevens waardoor ondernemingen in moeilijkheden kunnen worden opgespoord. De kamer voor handelsonderzoek verzekert ook de bescherming van de rechten van de schuldeisers.
Deze procedure in de kamer voor handelsonderzoek is strikt vertrouwelijk.
Een eerste onderzoek gebeurt door de kamer zonder oproeping van de ondernemer met als mogelijkheid een seponering (geen verdere behandeling), hetzij oproeping van de onderneming indien nodig geacht.
Als ondernemer heb je er alle belang bij aan het onderzoek mee te werken om mogelijk via een dialoog de meest geschikte oplossing te ontdekken die kan leiden tot een vernieuwd succes voor de onderneming.
Op deze pagina willen we je een overzicht geven van volgende zaken:
De wet heeft tot doel ondernemingen in moeilijkheden de mogelijkheid tot herstel te geven. Voorkomen is beter dan genezen, zodat een tijdige en juiste diagnose de slaagkans vergroot.
Het dossier is enkel toegankelijk voor de betrokken koopman, zijn raadsman, de procureur des Konings en de instellingen die bijstand leveren aan ondernemingen in moeilijkheden.
Het dossier mag dus niet geraadpleegd worden door schuldeisers of concurrenten
Als je wordt opgeroepen, dien je in persoon te verschijnen en mag je je laten bijstaan door een persoon naar keuze (boekhouder, advocaat,…).
Tijdens die zitting wordt in dialoog besproken welke maatregelen eventueel tot een oplossing kunnen leiden.
Je kan de kamer verzoeken een bemiddelaar aan te stellen die advies kan verstrekken en de positie van je onderneming terug geloofwaardig kan maken bij de schuldeisers..
Ma - vrij: 9.00 u. tot 12.00 u. via 02 897 22 80 of via info@dyzo.be