Er bestaat een procedure die je bedrijf beschermt tegen schuldeisers

De gerechtelijke reorganisatie 

Als ondernemer kan je van de ondernemingsrechtbank bescherming tegen schuldeisers krijgen, zonder dat je onmiddellijk verplicht bent om heel je bedrijf uit handen te geven. 

  • Maatwerk : Je kan akkoorden maken zonder of met een vonnis, met enkele schuldeisers, of met allemaal, met behoud of met overdracht van (een deel) van je bedrijf.
  • Een gezonde kern is noodzakelijk : Als je bedrijf stilligt of geen voldoende afbetalingscapaciteit heeft, is die bescherming niet haalbaar.

Historiek

  1. Van 1997 tot 1/4/9 heette die beschermingsprocedure het gerechtelijk akkoord.
  2. Van 1/4/09 tot 30/4/2018 heette die beschermingsprocedure de wet op de continuïteit van ondernemingen, kortweg de WCO of de gerechtelijke reorganisatie.
  3. (Vanaf 1/8/2013 tot 30/4/2018 werd de WCO selectiever en de economische beroepen kregen meer verantwoordelijkheid.)
  4. Vanaf 1/5/2018 is er een nieuwe insolventiewet die tegelijkertijd de gerechtelijke reorganisatie en de faillissementswet ernstig veranderd heeft.

Lees meer over dit onderwerp in onze rubrieken

  • Gerechtelijke reorganisatie.
  • Failissement (Dat is ook een bescherming tegen schuldeisers, maar bij een faillissement stopt het bedrijf met bestaan. Of de ondernemer persoonlijk verlies zal lijden door een faillissement ? Meestal wel, uitzonderlijk niet is het enig mogelijke algemene antwoord. Dat hangt af van tal van zaken, onder andere van welke juridische entiteit er failliet gaat.)
Vijf voor twaalf Menulink: