De hinderpremie

Openbare Werken schaden veel ondernemers

Als je zaak onbereikbaar wordt voor klanten is dat vaak een ramp voor de omzet van je zaak. In het ergste geval kunnen omvangrijke en langdurige openbare werken je zaak kapot maken. Het verlies door hinder omwille van openbare werken is een ernstig ondernemersprobleem. Met de hinderpremie vergoedt de overheid een deel van het inkomstenverlies.

Een hinderpremie sinds 1/7/17

De hinderpremie is een bedrag van 2.000 euro. Tijdens de eerste 20 kalenderdagen van de wegenwerken – dus ook als je zaak openblijft – krijg je het geld automatisch gestort. Sluit je toch de deuren, dan komt daar vanaf de 21ste dag 80 euro per kalenderdag bij.

Er hangen wel enkele voorwaarden aan vast:

  • Je zaak moet zich in de werfzone bevinden die door de aannemer is geïdentificeerd.
  • De werken moeten minstens een maand lang ernstige hinder opleveren.
  • Je activiteit moet rechtstreeks contact met klanten vereisen.
  • Je mag niet meer dan 10 werknemers in dienst hebben.

Gehinderde bedrijven worden door de overheid opgespoord en ingelicht

Als het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen vaststelt dat een handelaar kans maakt op een hinderpremie, sturen zij die handelaar een brief met een dossiernummer. Als je zo'n brief ontvangt, krijg je een link naar een webapplicatie van dat agentschap. Daarna geef je het antwoord op een aantal online vragen. Zo vraag je de hinderpremie aan. Je krijgt de hinderpremie al op je rekening vooraleer de werken beginnen. Dit is een maatregel van de Vlaamse Overheid, meer bepaald van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Lees meer over de hinderpremie op hun site. Je kan er ook een brochure downloaden.

 

 

 

Vijf voor twaalf Menulink: