Spijtig genoeg bestond Tussenstap nog niet (ervaringsdeskundige, ondernemer en vrijwilliger)

In verband met positieve ervaringen met Tussenstap , wil ik gerust getuigen zowel als vrijwilliger bij tussenstap als ex-gefailleerde (maart 2006). Spijtig genoeg bestond Tussenstap nog niet op het ogenblik van de faling.

Over mijn faling
Ik had een glas- en ramenbedrijf met een 40-tal mensen die een heel goede reputatie had in heel Belgie. Het bestond reeds drie generaties lang en ikzelf als vierde generatie nam mee het roer over in begin 1998. Mijn vader kocht de neven uit en alles kwam onder een familietak. In het begin leek alles prachtig. Maar snel bleek er onderliggende zware problemen te zijn. In 1998 deed ik ook de studie KMO-excellence bij Vlerick Management school en als eindwerk had ik als titel over mijn bedrijf: “overgang of ondergang, van derde naar vierde generatie”. Ik had het dan over mentaliteitswijziging personeel , modernisering van het operationele en de informatisering. Er waren geen computers in het bedrijf bij de overname van ’98. Het bleek pure helderziendheid (of onbewust aanvoelen). Ik vond het noodzakelijk van een externe audit te doen en kreeg een heel goed adres via mijn bank. Snel kwamen de problemen naar boven. Zware witteboordcriminaliteit. Interne boekhouder en senior projectleider vervalsten de gegevens en draineerden geld uit de vennootschap. Ik bespaar verdere details. Het feit is dat we dienden te lenen om te overleven en te reorganiseren op alle vlakken. Bij de reorganisaties heb ik steeds heel open gecommuniceerd met banken, belangrijkste leveranciers en klanten. Dit heeft veel steun en mogelijkheden gegeven. Maar in maart 2006 dienden we toch in faling te gaan . Op een zucht van er weer volledig door te zijn. Namelijk 2005 was ons eerste jaar met een kleine winst. Kredietverzekeraars brachten ons kredietwaardigheid plots op nul en nieuw geld was nodig. Banken en leveranciers wilden doorgaan , maar nieuwe borgen waren nodig. Na berekening vond ikzelf dat bijkomende borgen niet haalbaar waren. Het bedrijf ging dicht.

De curatele verliep niet zo vlot , door duidelijke gebrek aan kennis van de curator en zeer slechte menselijke communicatie. Ik heb gelukkig op anderhalf jaar al mijn hoofdelijke borgen kunnen betalen aan de bank ( anders krijg je geen geld bij banken), mits verkoop van oud patrimonium. Heden ten dage is de faling nog steeds niet afgesloten en dit brengt ergernis mee.
 

Mijn engagement als vrijwilliger
Begin 2008 ontdekte ik Tussenstap bij toeval door jullie website en het opzoeken van info via zoektermen in Google Het initiatief vond ik fantastisch en vult een grote behoefte die je hebt als gefailleerde. Dit gaat van gewone psychologische ondersteuning , over praktische info naar het helpen overstappen naar een nieuwe toekomst , wat ze ook is.

Als vrijwilliger krijgen we echt goede opleidingen voor een optimale ondersteuning van de hulpvragers, daarnaast worden we door jullie heel goed ondersteund bij zaken die we zelf niet onmiddellijk weten . De materie en situaties zijn dikwijls heel complex. De snelheid van jullie antwoorden is echt onmiddellijk en ongelooflijk helder. Dit steeds opnieuw.

Ook is het duidelijk dat Tussenstap met deze hulpverlening via de site, via mail en telefoon en daarnaast door het sturen van ons als vrijwilliger echt iets betekenen. Niet dat het altijd is wat ze wensen te horen, maar ondersteuning is het steeds en soms krijgen we er een dankje voor. Maar ik ben wel overtuigd dat het nuttig is en een maatschappelijke plicht.

Ik heb ook als vrijwilliger de eer gehad van te mogen spreken op jullie eerste symposium over het werk als vrijwilliger. De respons en de belangstelling was heel groot en men voelde duidelijk dat Tussenstap een grote nood invult. En dit bij alle instanties, gaande van curatoren, over juristen, ocmw-verantwoordelijken , mensen van de kamer van koophandel enz. Spijtig genoeg veel te weinig aandacht van onze politieke instanties die het onderwerp duidelijk te weinig ‘sexy’ vinden en als onderwerp geen stemmen trekt. Gelukkig is er een recente kentering , maar de o zo kleine middelen waarmee jullie het moeten doen, staat echt niet in verhouding met de taken die jullie uitvoeren. Nog minder met hetgeen het de maatschappij bijbrengt.

Persoonlijk heb ik nu , met twee jaar vrijwilligerswerk, een pak vrienden erbij en een ongelooflijk plezier om andere te kunnen helpen. Je ziet dat wij als vrijwilligers met de hulp van jullie professionele omkadering echt kunnen bijdragen om zowel ervoor, tijdens als erna de zelfstandige te ondersteunen. Ik wens jullie dan ook persoonlijk te bedanken Pol, Corinne , Olivier en Karel voor jullie onvoorwaardelijke inzet. Ik hoop dat Tussenstap nog veel kan realiseren en er de nodige middelen toe krijgt. Jullie kunnen alvast blijven rekenen op mijn inzet.

Met vriendelijke groeten, Philip Oosterlinck; Senior consultant

PS (Actueel ben ik zowel consulent in mijn glasbranche, als adviesverlener op verschillende domeinen voor ondernemers . Dit samen met mijn echtgenote , we zijn echt goed complementair. Het is een beetje dankzij Tussenstap dat dit tot stand is gekomen, want in het begin (na een faling) is het niet steeds duidelijk hoe een nieuwe professionele start te nemen.

Wondelgem, 25/8/2010

Samenwerken met Dyzo Menulink: