Zelfstandigen zijn zelden te ziek om te werken

94 procent van de zelfstandige ondernemers werken door als ze ziek zijn tijdens een griepepidemie. 48 procent van de zelfstandigen blijft bij ziekte de hele tijd onafgebroken verder werken. (Express.be - vrijdag 20 februari 2015) Die cijfers zijn een voorbeeld van opvattingen die wijd verspreid zijn onder zelfstandigen. Ze hebben een onderliggende economische basis. Een alleen werkende zelfstandige die niet werkt heeft helemaal geen inkomsten meer. In een KMO is dat probleem minder acuut, maar ook een goed gestructureerd bedrijf ziet zijn winst bedreigd als een bedrijfsleider om gezondheidsredenen uitvalt. Pas na 14 dagen ERKENDE arbeidsongeschiktheid maakt hij/zij kans op een uitkering (termijn geldig vanaf 1/1/18). Die is forfaitair en staat meestal niet in verhouding tot de regelmatig terugkerende kosten die doorlopen zelfs als er niet gewerkt wordt in de zaak. Banken, belastingen, sociale zekerheid, werknemers, verhuurders enz. verwachten ook van een zieke zelfstandige een tijdige betaling.

Het is onvermijdelijk dat doorwerken in sommige situaties onmogelijk is - omwille van een fysiek letsel, zware gezondheidsproblemen of een heelkundige ingreep. Die arbeidsongeschiktheid kan zelfs levenslang aanhouden. Volgens het RIZIV waren er in 2010 niet minder dan 20.000 invalide zelfstandigen. Dat zijn mensen die minstens 12 maand een ziekte-uitkering kregen, dus de ernstiger gevallen.

Tip voor startende zelfstandigen : het risico dat je inkomen wegvalt of vermindert om medische redenen kun je extralegaal verzekeren. Dat is ook fiscaal aftrekbaar. De toekomst van jezelf en wie van jou afhangt zal zo veiliger worden. Volgens Assuralia waren er in 2013 650.000 personen in België extralegaal verzekerd tegen werkonbekwaamheid. Het is onduidelijk hoeveel zelfstandigen in dat cijfer vervat zijn.
Verwante artikels
 
Preventie Menulink: