Kwaliteitsvol ondernemen

De beste faillissementspreventie zit’m in het kwaliteitsvol ondernemen. Althans, dat is het grootste stuk van het verhaal.

Externe factoren

Hierbij laten we gemakshalve de hele waaier problemen buiten beschouwing die geheel of hoofdzakelijk aan onvoorspelbare externe factoren te wijten zijn. Het kan immers altijd dat je perfect professioneel en gezond aan het ondernemen bent, maar dat externe factoren zo massaal en brutaal de spelregels overhoop gooien, zodat je enkel nog naar de reddingsboei kan grijpen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan noodweer, overstroming, een wijziging van de juridische of economische omstandigheden. Maar dit zijn uitzonderingen.

Tien tips

1)    Herlees vaak de ‘tips voor starters’:  een aantal van deze tips zijn zo basic dat je deze moet blijven aanhouden, ook als je onderneming de startfase voorbij is en op kruissnelheid of in groei verkeert.

2)    Laat je niet vangen aan succes en groei. Zelfs een gezonde onderneming kent wel eens zijn zeven vette en zijn zeven magere jaren.  In perioden dat het voor de wind gaat, blijf je best een ‘worst case scenario’ achter de hand houden als terugvalpositie. Voorzichtigheid blijft de partner van het verantwoorde risico.

3)    Investeer in de kwaliteit en de professionaliteit van je ondernemingsplanGo4Business, een dienst van UNIZO, helpt starters daarbij. Het is je bijbel die best telkens weer herschreven wordt, aangepast aan de voortdurend evoluerende situatie van je bedrijf. Te vaak achtte de ondernemer dit een verplicht nummertje bij de opstart of bij de basisfinanciering van zijn onderneming. Steeds weer actualiseren behoedt je voor verrassingen.

4)    Hiermee samenhangend: ontwikkel een gezond stel boordtabellen en kengetallen.  Deze vertellen je in één oogopslag iets over de gezondheid van je onderneming:  een vast stel cijfers over de evolutie van bestellingen, omzet, productiekost, doorlooptijd van producten en grondstoffen, loonkostevolutie, algemene kosten, en noem maar op … vertellen niet alleen hoe je er voor staat, maar worden op termijn zo vertrouwd dat schommelingen en verschuivingen in de waarden als echte knipperlichtjes gaan werken.

5)    Sta regelmatig stil.  Stel je de fundamentele vragen: hoe ben ik bezig? Zit er een visie, een lijn in, of huppel ik mee op de toevalligheid van opportuniteiten zoals ze zich aandienen? Loopbaanbegeleiding ondersteunt dit proces door je een spiegel voor te houden. Je leert je inzet te baseren op je sterktes en je zwaktes. Liantis biedt individuele coaching voor ondernemers.

6)    Investeer in je eigen deskundigheid.  Volg bijkomende opleidingen, blijf op de hoogte van nieuwe trends in uw vakgebied, schrijf je in op nieuwsbrieven,...

7)    Bouw een stevige vertrouwensrelatie en partnership uit met al je natuurlijke raadgevers:  je boekhouder, fiscalist, je sociaal secretariaat, je bankier, je webdesigner en de persoon die je huisstijl en communicatie vorm geeft, … Je kan ook beroep doen op adviseurs met ervaring bijvoorbeeld vie een KMO adviesraad.

8)    Bouw een stevige vertrouwensrelatie uit met alle directe betrokkenen. Je medewerkers in de eerste plaats.  Communiceer, vraag, luister.  Het is niet de eerste keer dat een ondernemer zelf verrast wordt, terwijl de medewerkers op een aantal signalen reeds lang aanvoelden dat het mis liep. Ondernemen doe je samen!

9)    Bespreek ook tijdig je bekommernissen met jouw levenspartner.  Ook en zeker in deze relatie is ondernemen iets dat je samen doet.  Samen ben je wijzer, in gesprek worden opties duidelijker en degelijker.   Veel ondernemers blijven piekeren en hun zorgen in hun hoofd ronddraaien op een onvruchtbare manier, omdat zij hun partner willen sparen, niet lastigvallen…   En steken meer negatieve energie in de ontkenning en het verhullen dat de zaken fout gaan, dan positieve energie in het nemen van noodzakelijke beslissingen die het schip nog tijdig kunnen doen keren.

10)  Leef gezond.   Zorg voor tijd voor jezelf, voor ontspanning, voor je conditie.  Een dolgedraaide ondernemer neemt niet meer helder waar, denkt niet meer nuchter na, neemt foute beslissingen.  Gezond leven zorgt net voor voldoende afstand en nuchterheid om in volle betrokkenheid scherp te oordelen en te handelen.   Zoals enkel een ondernemer dat kan!

Preventie Menulink: