Je klant is failliet - fiscale gevolgen

Wat is het probleem ?

Als je een onderdemer bent en jouw klant gaat failliet, dan is het waarschijnlijk dat je nooit volledig zult betaald worden voor de openstaande facturen van die failliet verklaarde klant. Hier vestigt Dyzo je aandacht op een belangrijk fiscaal feit. Op het moment dat je die factuur uitschrijft, wordt die al geboekt als omzet. Door het faillissement zal dat bedrag dus weer uit je omzet moeten geschrapt worden, of je wordt belast op iets wat je niet ontvangen hebt.

Wat raadt Dyzo je aan ?

Om oninbare facturen te schrappen uit je omzet geef je best je boekhouder een opdracht. Als dat niet gaat doe dan zeker het volgende bij het invullen van je aangifte inkomstenbelastingen:

  • Boek een 'provisie dubieuze debiteuren'. Dit is het bedrag dat je schat te verliezen.
  • Dien een elektronische aangifte van schuldvordering in. Hiermee verklaar je aan de curator hoeveel geld je van die klant nog tegoed hebt.
  • Vraag aan de curator een fiscaal attest waarop het exacte bedrag van je verlies staat.
  • Met dat attest kan je het verlies boeken. Boek dat in het boekjaar waarin dat attest is opgemaakt.
  • Soms geeft de curator dat attest niet. Zoek dan in het Belgsisch staatsblad het vonnis van sluiting van het faillissement. Met dat als bewijs zet je je 'provisie dubieuze debiteuren' (je geschatte verlies) om in een definitief verlies.

Terug naar hoofdartikel fiscaliteit.

Herstarten Menulink: 
Vijf voor twaalf Menulink: