Soms in de plaats van faillissement, soms na een faillissement

De collectieve schuldenregeling (kortweg : CSR) is ontworpen voor personen die hun schuldenlast niet meer kunnen dragen. De meeste gebruikers van dit systeem zijn werknemer. Dit kan ook gebruikt worden door zelfstandigen. Let wel, alle handelaars zijn zelfstandige, maar niet alle zelfstandigen zijn handelaar. Het verschil zelfstandige/handelaar is van belang om te weten of je beroep kunt doen op de CSR.

  • Handelaars moeten eerst stoppen. De collectieve schuldenregeling is niet toegankelijk voor handelaars, maar ex-handelaars kunnen er wel beroep op doen als de handelszaak minstens 6 maanden stopgezet is. Handelaars met overmatige schulden moeten eigenlijk hun faillissement aangeven en maken zo kans op verschoonbaarheid. Zij hebben zelden belang bij CSR

Zijn geen handelaar en hoeven dus niet te stoppen en 6 maand te wachten vooraleer in een CSR te stappen :

  • De zelfstandigen die geen handelaar zijn, zoals de vrije beroepen. (apothekers, artsen, verpleegkundigen, boekhouders..)
  • De zaakvoerders, bestuurders en werkende vennoten ( in 1 woord : bedrijfsleiders) van een BVBA, een CVBA of een NV zijn zelf geen handelaar. Die vennootschappen zijn de handelaar.
  • Na een faillissement van een NV, BVBA of CVBA kan de ex-ondernemer met onoverkomelijke persoonlijke schulden blijven zitten. De collectieve schuldenregeling kan helpen om die draagbaar te houden.

Lees een beknopte uitleg over collectieve schuldenregeling.

Lees veel meer over CSR in onze rubriek veel gestelde vragen (FAQ).

Failliet Menulink: