Publicaties en downloads
Publicaties
Boek Eerste hulp bij financiële moeilijkheden
In samenwerking met uitgeverij Politeia heeft dyzo volgend boek geschreven: Eerste hulp bij financiële moeilijkheden - een praktische kijk op de nieuwe insolventiewetgeving.
Sinds 1 mei 2018 is er het één en ander veranderd op het vlak van regelgeving voor ondernemingen in financiële moeilijkheden. Eerst en vooral vallen er heel wat meer ondernemingen onder de regelgeving voor insolventie van ondernemingen. Ook landbouwers, vrij beroepen, niet-handelaars,... zijn ondernemingen en kunnen bij tijdelijke moeilijkheden een gerechtelijke reorganisatie procedure aangaan of failliet gaan wanneer de betalingsverplichtingen niet meer kunnen worden voldaan. Dit boek is geen juridische handleiding maar geeft wel informatie over de verschillende mogelijkheden wanneer een ondernemer financiële moeilijkheden heeft. Ook geeft het informatie over de actoren die betrokken zijn in die procedures en bij welke diensten je verder nog terecht kan voor advies en begeleiding.
Ben jezelf een ondernemer in financiële moeilijkheden of ken je een ondernemer in moeilijkheden? Informeer u via dit boek over de voornaamste juridische principes en praktische gevolgen van de nieuwe insolventiewetgeving.
De auteurs zijn: Bert Bekaert (Everest Law), Kristoff Soete (Versus Advocaten) en Philippe Termote (Lige Advocaten)
Prijs: € 35,00
De impact van de bedrijfsmoeilijkheden op de familie van de ondernemer
De invloed van een bedrijfsfaling op de familie wordt helemaal stiefmoederlijk behandeld in onderzoek. De literatuur heeft nog maar het topje van de ijsberg aangeraakt als het gaat over de sociale kosten van bedrijfsfaling (Ucbasaran e.a., 2013). Die sociale kosten verwijzen naar de impact op professionele en persoonlijke relaties (bijvoorbeeld echtscheiding). Bedrijfsfaling heeft diepgaande persoonlijke en sociale gevolgen (Van Kesteren, Adriaanse en Van der Rest, 2017). De bedrijfsfaling zal wellicht gepaard gaan met gevoelens van verdriet. Het verlies van het bedrijf kan de persoonlijke en familiale identiteit op de proef stellen, wat een serieuze traumatische ervaring kan zijn (Shepherd, 2009). Daarnaast kan de familie een belangrijke rol spelen in de manier waarop de faillissementservaring en het rouwen emotioneel worden verwerkt (Van Kesteren e.a., 2017). Er wordt gepleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bedrijfsmoeilijkheden op de familie. Met dit artikel vullen we die leemte in de literatuur aan. Onze onderzoeksvraag luidt: Hoe ervaart de familie de bedrijfsmoeilijkheden?